Gå, gå gå, njuta, njuta, njuta

Vi gör dagsturer, ibland utanför stigar och leder. Oömma kläder och rejäla vandrarskor är ett måste! Glöm inte att du bör ha en försäkring som täcker olycksfall.

Ett par dagar går vi 5-6 km, resterande mellan ca 10 och 18-20 km per dag. Vi kommer att vandra i flera naturskyddsområden och Stenshuvuds nationalpark.

Etapperna passar dig som inte är nybörjare, utan en rätt van vandrare som vill kunna stanna till för att fotografera, titta närmare på en blomma eller bara njuta av utsikten. Hundar är välkomna dagtid under vandringarna, se Hundar.

OBS. Rutterna kan ändras, men dessa är roliga och omväxlande turer som vi håller oss till i första hand.

* Ankomstdagen tar vi bussen några kilometer och går en kort men underbar tur på runt halvmilen i det böljande landskapet nära havet, vid Vitemölla och Haväng. Vi följer slingrande Klammersbäck en bit och går längs havet – kanske får vi se ett myrlejon! Är det pålandsvind kanske det rent av går att ta ett dopp. Vi besöker det öppna muséet Lindgrens länga i ett korsvirkeshus från mitten av 1800-talet, och bara njuter. Här är bedövande vackert!

* Från ytterdörren tar vi klivet rakt ut på Skåneleden, via Brösarps norra backar med storslagen utsikt, och följer den genom Verkeåns dalgång i en slinga tillbaka hem. Här går vi upp och ner för Linderödsåsens branta kullar, beundrar utsikten, växter & djur, de skånska gårdarna och de små men svalkande ädellövskogarna (och en och annan granplantering där vildsvinen gömmer sig!). Ca 1,5-2 mil beroende på vilken väg vi väljer.

* En dag går vi längs stranden och strandängarna mellan Kivik och Simrishamn, omkring 2 mil varav ca 5 km på liten asfaltväg. Vi passerar fältet där Kiviks marknad hålls i juli och skapar förutsättningar för rara växter, tittar på den exotiska trädplanteringen i Stenshuvuds nationalpark, beundrar utsikten från toppen av ”berget” (eller kullen, för mig som gammal norrbottning). Vid Vik smyger vi i utkanten av golfbanan och spankulerar genom de pittoreska fiskelägena Vik och Baskemölla. Vi passerar t o m byn som flyttades när Ravlunda skjutfält utvidgades på 1950-talet; Knäbäck, numera Knäbäckshusen, 17 gamla skånska hus längs en liten byagata. Vi avslutar i Simrishamn med en riktigt god middag.

* Vi går 1 km brant upp, upp, upp längs de böljande backarna utanför husknuten, besöker fyrlängade hembygdsgården Glimmebodagården och går sedan 1,5 kilometer längs den lilla asfaltvägen till Norra Björstorp, där mycket kända glaskonstnären Elna Jolom driver Österlens glashytta. Här finns butik och utställning med små och stora glasföremål och möjlighet att prova glasblåsning. Måste bokas. Och så hem igen.

På eftermiddagen går vi i Drakamöllans och Kumlans naturreservat. Har vi riktig tur får vi se sommargyllingen som har en fristad här. Här finns sandstäpp, en naturtyp som i Sverige bara finns på några ställen i östra Skåne.

* En dag tar vi bussen till Kristianstad, eller Kristianstad Vattenrike, utsett till ett av Sveriges fem Biosfärområden av Unesco. Vi går Linnérundan, 6 km, och besöker Naturum byggt som ett fågelnäste mitt i Helge å.

Den som vill kan åka på guidad båttur i våtmarkerna (OBS. Ingår inte i din avgift. Du måste boka i samband med att du bokar vandringsveckan, med reservation för att det är fullbokat), ange önskemål: ca 2 timmar med gummibåt, ca 200 kr, eller en mer omfattande tur med större båt och närproducerad mat, ca 400-500 kr.

Om du inte vill åka båt kan du njuta av egen tid i Kristianstad eller vid ”baslägret” i Brösarp.

* Med bussen tar vi oss norrut, utanför Österlen, till Snapphanebygd i nordöstra Skåne. Här finns mysiga Ivön och Bäckaskogs slott, stora bokskogar och många sjöar. Här vandrar vi i Snapphanarnas fotspår, njuter av tystnaden och en god lunch. Vi stannar ute hela dagen!

* Avresedagen åker vi buss till de milslånga sandstränderna söder om Åhus och vandrar bland de knotiga tallarna och sanddynerna i Friseboda naturreservat. Badsugen? Det är bara att hoppa i! Alternativt vandrar vi på det säregna skjutfältet Ravlunda skjutfält, om det inte är övningar just den dagen. Här är också utmärkt att bada, tillåtet även för hundar. En liten utflykt till Ravlunda kyrka för att besöka Fritjof Nilsson Piratens berömda grav hinner vi nog också med!

Välkomna

 •  

  Vandra på Österlen

  Anna Persson
  Mamöllavägen 110
  297 95 Degeberga
  Sweden

  Mobil: +46 (0)708424348
  E-mail: anna.persson@peh.se

   

 •  

   

 •